7 days of unlimited video, AE, and Premiere Pro templates - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Photo & Video
  2. Photography

Фотографија Бизнис во бизнис: Нарачателот на услуги 

Read Time: 11 mins
This post is part of a series called Freelance Photography.
Will a Robot Steal Your Photography Job?
Photography Business to Business: The Doer

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Во оваа серија, ги разгледуваме трите главни типови на деловни клиенти кои вработуваат фото-видео услуги и како најдобро да им помогнат: Нарачателот на услуги, Довербата и дизајнерот.  Денес, во нашата прва епизода, го разгледуваме односот помеѓу нарачателот и фотограферите.   Во овој туторијал ќе дознаете кои се нарачателите и што сакаат, како да добијат работа со нив и како да направат успешна фотоснимка за овој тип на клиент.

Нарачателот на услуги 

Многу бизниси избираат да ангажираат фотограф за да помогнат во завршувањето на проектот.   Постојат многу причини за бизнисот да нарачува аутсорсинг: тие можеби немаат потреба од фотографија доволно често за да сакаат да го развијат капацитетот за самата работа, или можеби е поевтино да ангажираат фотограф отколку што би чинело да го стори тоа дома. 

На пример, клиентот на нарачателот би можел да биде ресторан кој би сакал убави слики од нивната храна, бизнис-базирани бизнис, кои сакаат некои убави глави-снимки на нивниот персонал, или уметничка галерија која треба да го документира последното шоу.   Некои клиенти на Outsourcer се еднократни корисници на кои им е потребна фотографија за одреден проект, а другите ќе станат клиенти со кариера и постојано ќе ве повикуваат. 

Фото-аутсорсинг, исто така, може да се расчлене на два главни дела: самата фотографија и пост-продукцијата.   Клиентот може да сака да ги земе сликите и да ги испрати сликите за да биде уредуван.   Компанијата што ја направив некоја фотографија на производ неодамна ми кажа дека, пред да ме најми, фотографираа дома и ги испраќаа датотеките до јапонската компанија за обработка.  Заради едноставноста, ние ќе го разгледаме аутсорсингот за да го опфатиме фотографирањето и уредувањето потоа. 

meetingmeetingmeeting
Слика: Photodune

Вие го решавате проблемот 

За нарачателот, вие го решавате проблемот.

Да се ​​биде решавач на проблемот значи дека го преземате водството на вашиот дел од проектот, и тоа е многу различно од тоа како се очекува да се однесувате со типовите Doer и Designer.   Клиентите на Doer имаат јасна претстава за она што го сакаат, но немаат искуство или вештини за да ја завршат работата самостојно, така што тие ве набавуваат да работите со нив како привремен креативен партнер.   Клиентите на дизајнерите обично знаат точно што сакаат и како тие сакаат тоа да се направи: вие сте алатка со која тие работат.

Како фотограф за аутсорсинг, вашата улога е да комуницирате добро и да разберете што точно сака клиентот, дури и ако тие немаат визуелен јазик за јасно да го артикулираат.   Тие сакаат нешто и не се точно сигурни како да добиете тоа, но тие знаат дека имате способност да ги направите работите да се случат.  Тие гледаат кон вас како некој што креативно и страсно размислува за нивниот проект.  Тие, исто така, имаат потреба од вашето искуство за да помогнат да се справи со проблемите во областите на проект што е надвор од нивната експертиза. 

Како да се добие работа на аутсорсинг фотографија

Искуството и солидното портфолио се првите чекори за докажување дека сте вистинска личност за работата што ја извршувате.  После тоа, станува збор за обезбедување добра услуга за клиентите.   Добар сервис се сведува на разбирање и предвидување на потребите на вашиот клиент. 

Нарачателите ве гледаат како потенцијално решение.   Тие сакаат да ве вработи за да ги решите нивните фотографски потреби на ефективен, економичен и, ако сте среќно-креативен начин.  Но, како тие знаат дека сте вистинската личност за работата? 

Прво, мора внимателно да слушате што сакаат.  За многу бизниси, фотографијата е купување на специјални прилози (особено за Outsourcers, во споредба со Doers и Designers).   Потенцијалните клиенти можат да бидат нервозни, а можеби дури и малку одбранбени, за нивните желби.    Тие можеби не знаат како да ги постават вистинските прашања или да кажат нешто на начин на кој сте навикнати.  Имајте на ум дека некои луѓе имаат стигматизирани идеи за уметност, или претходни негативни искуства за купување креативни услуги.   Најдобро е да ги третирате сите потенцијални клиенти нежно и да моделирате рамномерна, јасна, реактивна комуникација.   Слушајте што имаат да кажат и побарајте појаснување ако ви треба.  Дојдете да разберете што е тоа што всушност сакаат и ќе бидете на половина пат таму. 

Второ, бидете лицето кое може да обезбеди решение.   Вашите потенцијални клиенти треба да избираат помеѓу многу слични опции и услуги.   Бидејќи тие често не прават избор за фотографија, веројатно е дека нема да можат да ги разликуваат нијансите помеѓу вас и вашите конкуренти.   Тоа е голема помош ако можете јасно да покажете што е уникатно и позитивно за вашите услуги.  Тоа е корисно да се знае што е тоа што не си добар, исто така.

Потенцијалниот клиент се надева дека ти си личност која ќе каже "Да! Да го сториме тоа". Слушајте што имаат да кажат, да дознаат решение кое работи за секого, и ќе бидете добро на вашиот начин да бидете херој. 

photographerphotographerphotographer
Сликата: Photodune

Дали сте искусен? 

Фотографијата е скапа, а вработувањето на фотографот е веројатно последниот избор на сите.  Овие денови, речиси е сигурно дека вашите потенцијални клиенти бараат берза или се обидуваат сами да ги направат сликите.  Тие можеби дури и се обиделе и со друг фотограф.  Пред да ве ангажираме, секој клиент ќе сака да ја направи својата длабинска анализа и да се осигура дека навистина си сигурен залог.  

Значи, секој бара искуство, но што значи "искуство"?   За надворешни соработници, изведувачи и дизајнери тоа може да значи многу различни работи.  

Демонстрираните резултати се важни за добавувачите на услуги.   Тие сакаат да видат дека можете да се справите со работата што ви треба да ја направите; доказ може да го реши проблемот.   Историја на фотографирање во исто поле, или тесно поврзана, ќе помогне да се запечати договорот. 

Чувајте го добро вашиот терен. На пример, ако претходно сте фотографирале производи и сте контактирале со нов потенцијален клиент за да го направите тоа повторно, им покажете портфолио на фотографија на производот (не е вашето портфолио на глава или храна или архитектура).  Вклучувајќи ги солзите или други слики од финален производ ќе ви помогнат да го утврдите вашиот кредибилитет и сигурност. 

Вие нема секогаш да имате точен вид на работа што ќе се прикажува.  Ако се случи ова, размислете за тоа што би можело да покаже слични вештини.  На пример, бев замолен да документирам настан неодамна, кој вклучуваше голем групен портрет на почетокот.   Јас не би го направил овој вид на работа пред, но одлучи дека е сличен на свадба.   Заокружувајќи ги луѓето за фотографиите е ист, без разлика каде и да одите, па јас го третирав на истиот начин и беше успешен.  

Поставете јасни очекувања со вашиот нов клиент

Откако вашиот клиент на надворешни соработници е во авионот за фотографирање, проектниот запис е место за почеток.   Седнете со клиентот и поминете низ што точно сакаат.  Тука ве бараат за насочување. Не одиме подалеку, "што и да мислите дека е најдобро, вие сте фотографот" како ваш краток; ова несомнено ќе ве залакнува зад себе.  Треба да излезете со добри изгледи за вашата работа и јасна идеја за тоа како ќе ги направите, со временска рамка.  

На пример, ако фотографирате храна во ресторан, уапсениот план за работа е нешто што треба да се заврши внимателно однапред.   Пред да стигнете до стилистички прашања, има многу практични прашања за кои ќе треба да се обратите: колку јадења треба да ги фотографирате?   Колку време е потребно за да се подготви секое јадење?   Кога е достапен готвачот?  Ќе има ли некој на рака од персоналот на кујната за да помогне во снимањето?  Има ли простор за работа?  Дали ресторанот ќе биде отворен или затворен додека работите?   Што правиш ако работите тргнат наопаку и, да речеме, имаш пад на суфлерот пред да имаш шанса да го снимаш?   И така натаму.

Исфрли ги сите потенцијални проблеми, но понуди решенија.   Тука се гледа на искуството. Доколку не сте доволно искусни, направете го вашето истражување темелно пред да се сретнете со клиентот за да можете да одговорите на какви било прашања што можеби ги имаат.  Ако не сте сигурни за нешто, кажете го тоа.  

Најважното нешто е тука да излезете со јасен и договорен краток, нешто што и вие и клиентот може да се однесуваат назад ако работите почнуваат да отстапуваат.  

Рано поставете очекувања

Почетни очекувања на клиентот на надворешни соработници се случува во снимањето се разликуваат од очекувањата на Doers и Designers, особено кога станува збор за да се знае што е разумно.  Некогаш очекувањата ќе бидат диво високи или несоодветни, а понекогаш и тие ќе бидат многу пониски отколку што очекувате.   Меѓутоа, ако се согласите на кратко и се држите до него, тие ќе бидат среќни.  

Не ветувајте што не можете да го испорачате само за да ја добиете работата.  Како што рековме, Outsourcer може да не знае што е можно да се постигне, а што не е, особено за одреден буџет, па затоа зависи од вас да ги менаџирате тие потреби и реални потреби.  

Насочувајте, но не диктирајте. Обидувајќи се да го натерате некого да го натера да размислувате (дури и ако сте во право) може да доведе до незадоволство.  Наместо тоа, ако имате силни чувства на одреден начин треба да се направи нешто трпеливо и да се објасни вашето размислување.  Запомнете, вашиот клиент нема знаење и искуство што го имате во оваа област, но навистина добро го знаат сопствениот бизнис, така што средбата во средината би можела да ги постигне најдобрите резултати во сите околности. 

Мора да имате усогласена насока со клиентот пред снимањето.   Вие би можеле да имаат радикално поинаква идеја за готовиот производ отколку што имаат тие.  На пример, златар може да сака некои "убави снимки" на нивните производи да ги користат во прозорецот за приказ.   Така да земете фотографии од студиско осветлување: бела позадина, чисто осветлена, совршена.   Потоа ќе дознаете дека она што клиентот всушност беше накит беше моделиран врз луѓето. 

Сега ова може да изгледа како екстремен пример за тоа да се направи не е во ред, но погрешната комуникација како ова се случува цело време, и тоа се случува особено кај клиенти кои често не купуваат фотографија.  За жал, многу клиенти навистина не знаат што сакаат, додека не ги презентирате со она што не го сакаат, па затоа е важно правилно да се комуницира од самиот почеток и да го продолжите тоа право низ целиот работен процес.  

clownclownclown
Слика: Photodune

Подгответе се да станете креативни

Со нарачателот на услуги, често е можно да се рашири креативниот мускул рано и да се забавувате со работата, онаму каде што е соодветно (се разбира).   Довербата и дизајнерот имаат тенденција да имаат повеќе фиксна идеја за она што го сакаат, а вашиот креативен внес обично доаѓа подоцна во процесот, но може да се добие прилично длабоко.   Креативноста со добавувачи на услуги е генерално (иако не секогаш) малку повеќе површна. 

Никогаш не може да знаете како се движи креативната визија на некој, но можете да направите образована претпоставка од типот на бизнисот што го имаат и од личното средување.   Сметам дека секогаш се исплаќа да имате покреативна идеја помеѓу вашите сугестии - можете да ја прочитате собата пред да одлучите дали да ја преклопите или не. 

Ајде повторно да го искористиме сценариото за глава: адвокатска канцеларија можеби ќе сака некој стандард, рамената на главите на обична позадина.   Дали компанијата која нуди лекции од циркус?   Тие би имале многу поголема веројатност да сакаат да ја покажат својата забава и креативност со нешто малку поубаво. 

Тоа навистина се исплати да го направите вашето истражување на бизнис, исто така.   Не само што е навистина корисно кога станува збор за размислување за идеи кои би биле во право за компанијата, но тоа е добра услуга за клиентите: клиентот ќе биде задоволен што сте земале време и се грижеле да дознаете повеќе за нив. 

Ти си херој 

Иако нарачател е само еден вид на клиент кој можеби го имате, тие честопати можат да бидат најфлексибилни и забавни за работа.  Тие бараат рентабилно решение за проблемот, од некој кој знае што прави и може да даде резултати навремено.   Нарачателите на надворешни работи често имаат повеќе отворена идеја за тоа што сакаат да влезат во проект од Doers или Designer, а тоа значи дека треба да бидете удобни и сигурни со преземање на контрола на процесот; осигурувајќи дека пред се, ќе си отидеш со јасен краток запис кој е договорено од сите страни. 

Искуството, доброто портфолио и обезбедувањето на добра услуга се клучни за слетување на фотографија на аутсорсинг.   Имајте на ум дека вработувањето на услуги за фотографирање обично е последно средство - луѓето честопати ќе се обидат да го направат тоа самите или дури и да купат акции на фотографиите прво - така што кога ќе се запознаете, не заборавајте да ги одржувате работите пријателски, да одговорите и секогаш да бидат прифатливи за идеи. 

Исто така, имајте во предвид што е тоа што го предлагате другите да не.  Ако ги имате истите фотографски вештини како некој друг, може да биде дека вашите вештини за решавање на проблемите, начинот или креативноста го прават вашиот потенцијален клиент да ве сака над конкуренцијата.   Надворешните работни места може да доведат до добротворни договори, особено ако тоа е нешто со постојана потреба, како што е фотографирањето со производи.   Обидете се секогаш да направите одличен впечаток и да ја направите најдобрата можна работа. 

Очекувањата на секој нарачател ќе бидат различни, но никогаш не ветувајте што не можете да ги испорачате.   Од вас е да управувате со очекувањата и да ги задржите соодветно на работата, времето и буџетот, па обидете се да ги водите, а не да диктирате, вашиот пат во среќен компромис. 

Ако може да биде лицето кое решава проблемот, доаѓа со некои големи идеи, ја завршува работата и ќе биде задоволство да работи, тогаш шансите се дека клиентот никогаш нема да сака да бара на друго место и може да доведе до понатамошна работа и од нив и врз основа на нивната препорака.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Photo & Video tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.