7 days of unlimited video, AE, and Premiere Pro templates - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Photo & Video
  2. Photography

Фотографија Бизнис кон бизнисот: дизајнер

Read Time: 9 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Во оваа серија, ги разгледуваме трите главни типови деловни клиенти кои вработуваат фото и видео услуги и како најдобро да им помогнат: Нарачателот на услуги, Довербата и дизајнерот.  Денес, во нашата трета и последна рата, ги разгледуваме односите помеѓу дизајнерите и фотографите.  Во ова упатство ќе дознаете кои се дизајнерите и што сакаат, како да слетаат работа со нив и како да направат успешна фотоснимка за овој тип на клиент.

designerdesignerdesigner
Сликата преку фото

Дизајнерите

Дизајнерите се светот освен од добавувачи и изведувачи.  Дизајнерот точно знае што сака, а вие сте алатка која можете да ја користите за да ја добиете.  Доаѓаат со многу имиња: графички дизајнер, уметнички директор, креативен директор.

Дизајнер ќе има многу специјализирани знаења од својата област, да биде високо квалификуван и ќе бара одличен квалитет и услуга.

На пример, клиентот на Дизајнер може да биде компанија за регистрација: нивниот веб-дизајнер има потреба од некои висококвалитетни слики за веб-страницата и поврзаната литература, така што тие ќе ве најмат да ги фотографираат своите производи, персоналот и машините за регистрација.  Тие точно знаат што сакаат, но не можат да ги земат фотографиите или преку недостаток на опрема или јаз во вештините.

Или тие би можеле да бидат рекламна агенција, правејќи билборд за локална продавница.  Уметничкиот директор во агенцијата ве вработува да фотографирате модел со најновите модели на паѓање.

За дизајнерот, вие сте инструмент со кој тие можат да го добијат она што им треба.  Тие знаат што сакаат; тие навистина не ви требаат да ги доведете вашите креативни идеи на масата, барем не додека тие не прашаат.  Дизајнерите сакаат да ја извршите нивната визија.

moneymoneymoney
Сликата преку фото

Како да направите фотографија со дизајнер

Како што дизајнерот знае што сака, акцентот ќе биде многу за квалитетот и дизајнот.  Tреба да размислите за тоа кога ќе го презентирате вашето портфолио.  Малку е веројатно дека ќе бидат импресионирани со неколку отпечатоци или галерија на Фликр.

Ако претходно сте работеле на сличен начин, примерите на печатената литература или веб-сајтовите што ги користат вашите слики би биле вистински благослов.  Ако не, тогаш обидете се да се потсмевате нешто; тоа не е да се каже лага за тоа да направите одредена работа, туку да го претставите она што сте го направиле на добро осмислени, естетски префинети начини.  Бидете сигурни дека користите респектабилен печатач; лош отпечаток ќе го исклучи дури и најдобрите фотографии.

Ако планирате да презентирате дигитално, осигурајте се дека имате добар екран со вистински бои и имате само вашата најдобра и најрелевантна работа во презентацијата.  Дизајнерот не сака да ги превртува минатите портрети на миленичиња пред да стигне до вашата комерцијална работа.

Двајцата ја делат дизајнерската чувствителност на дизајнот, но не и техничкото и креативното искуство, со што тесно соработувам.  . Со дизајнерите, треба да направите чекор назад Bашата работа е да го надополните Дизајнерот со тоа што знаете многу од она што се очекува од вас, без да треба да му се раскажувате, вклучувајќи разбирање и дејствување на кратко.

Доброто разбирање на брендот е секогаш поволно, најдам, но помалку важно тука отколку со Doer и Outsourcer, бидејќи дизајнерот ќе ви каже што точно ви треба од вас.

Ангажирањето фотограф може да биде скапо, а дизајнерот ќе сака производ со врвен квалитет.  Тие можат да имаат повисок буџет од оној што ја доделува работата на доверителот или извршител, бидејќи тие ги разбираат вештините кои се вклучени, но, поради тоа, тие очекуваат дека ќе бидете навистина директни за работа.

Шансите се дека дизајнерот ќе сака брз пресврт, затоа бидете сигурни дека ќе ви овозможи разумно време за фотографирање, потенцијално уредување и испорака на финалниот производ.  Исто така, мудро е да се дозволи време за какви било понатамошни измени или барања што клиентот може да ги има.

expectationsexpectationsexpectations
Сликата преку фото

Јасни очекувања

Како и кај операторот и нарачателот на услуги, потребен ви е јасен краток преглед.  Разликата тука е дека дизајнерот ќе ви даде краток, наместо да работите заедно за да дојдете до него.

Добрата вест е дека дизајнерот веројатно разбира што точно го правиш и го зборува истиот креативен јазик, краток треба да биде јасен и концизен.  Ако има нешто што не го разбирате или не чувствувате, сепак не можете да постигнете, зборувајте и ако можете, да понудете алтернативни предлози.

Ако мислите на нешто што ќе направи добар додаток на проектот, или нешто што клиентот потенцијално може да го занемари, не плашете се да го споменете Само затоа што тие го преземаат водството на проектот не значи дека сте само таму за да преземете насока, тоа само значи дека, како што го добија она што тие го сакаат доста сфатиле, ќе има помалку за вас да се населат однапред.

Ако сте имале искуство во слични сектори, тогаш тоа би можело да се игра во наша корист; можеби знаете нешто што навистина добро работело или можеби пробало нешто што воопшто не функционирало и тоа искуство може да ви заштеди драгоцено време и пари со вашиот клиент.

Дизајнерот ќе знае што сакаат како готовен производ или пакет, затоа осигурајте се дека е наведен и потврден за време на краткиот период  За разлика од Doer и Outsourcer, кој може да побара од вас да го предводат патот,  Дизајнерот може едноставно да сака да ги фотографирате и да ги испратите над 'како што е' за да ја смените големината и да ги уредувате.

Тие, исто така, би можеле да имаат специфични потреби како што е снимање против обична заднина за лесно исклучување, па затоа, осигурајте се дека вашиот комплет и осветлување поставени се соодветни за ситуацијата.

Додека очекувањата на дизајнерот најверојатно ќе бидат високи, тие исто така треба да бидат разумни.  Поголемото ниво на разбирање на креативната индустрија значи дека веројатно нема да се бара неостварливо, ниту нешто над и над вашиот буџет Тоа, исто така, значи дека тие не треба да остават ништо од првичните разговори и како краток резултат; така што нема да добиете крај на проектот само за да бидете пречекани со: "О, претпоставував дека ќе одите ..."

Работата исто така може да биде доста повторлива; мојот уредник се сеќава дека е замолен за прецизно фотографирање на голем број кола за висока технологија.  Веќе бев ангажиран да фотографирам места кои се инсталираат во фудбалски терен, па затоа не можеме да очекуваме постојано креативност и забава.  Пукањето и каталогизацијата може да биде многу долга, здодевна и интензивна задача, па не заборавајте да ја ценате соодветно.  Еден час фотографирање на 100 кола може да биде многу различно во напорите за еден час фотографирање на ПР или настани.

Дајте конкретни повратни информации и конкретни предлози.  Не се колебате, знајте го вашиот занает.

Испорачајте

Патот кон срцето на клиентот е да се испорача.  . Со дизајнер, ова е веројатно вашата единствена шанса да ги импресионирате, бидејќи немате можност да ги зачувате со вашата креативност или вештини, бидејќи и двете се очекувани.  Наместо тоа, запрашајте се што може да го направите тоа е неочекувано?  Дури и оние што најочигледни дизајнери го ценат добивањето на нешто малку повеќе или нивото на квалитет што не го очекуваат.

Тоа би можело да биде тешко да се размислува за дополнителна дополнителна на клиент со такви специфични потреби - сè што сакаат тие веќе побарале.  Наместо тоа, можеби размисли за начинот на кој го испорачувате ова.  Ако тоа е слики за веб-сајт, на пример, наместо само дигитално пренесување на нив над вас, исто така, би можеле да им испратите персонализиран USB стик со сликите.  ената на ова е релативно ниска за вас и тоа е исто така одлична маркетинг вежба.  Од гледна точка на клиентот, тие имаат убав мал подарок што тие можат да го користат повторно.

Следењето е добра идеја, исто така.  Внимавајте на компанијата да видат кога сликите се користат и да ги отфрлите е-пошта за да ви кажете дека сметате дека нивната веб-страница (или што и да е можеби) изгледа одлично и ако им треба нешто друго за да стапите во контакт.

heroherohero
Сликата преку фото

Фотограф како платеничка

Ајде да повториме:

Клиенти кои се дизајнери имаат потреба од фотографи кои разбираат што сакаат, што сакаат и како да ги направат работите.  . Тие обично ќе бидат одлични во комуницирањето на нивните потреби и имаат напишано краток долу на ликовната уметност Ако сте тип на личност која зема насоки и инструкции, тогаш дизајнерскиот клиент ќе ви одговараат на теренот.

Работа за дизајнер не е шанса да ја покажете вашата креативност или технички вештини - и двете се очекувани и тие не би ве ангажирале доколку се сомневате дека сте имале и двете. Наместо тоа, тоа е шанса да покажете дека можете да направите темелна и ефикасна работа во добро време, за договорен (разумен) трошок.

Дизајнерите имаат одлично знаење за сопствениот бизнис (или бизнисот што го ангажираат во име на) и, најверојатно, низ техничкиот и дизајнерскиот спектар генерално.  Тие треба да знаат што сте способни за фотограф и дали можете да постигнете што е тоа што го сакаат.  Ова е одлично, бидејќи е потребно многу претпоставки и иницијална "наоѓање факти" надвор од процесот.

Со тоа, мудро е да го направите вашето истражување на компанијата и да го проширите знаењето за тој сектор генерално, за да можете да разберете какви било препораки или технички жаргон со кој може да излезат.  Не сакаш да откриеш дека фотографираш погрешни делови од машината затоа што не си разбрал што е прашано!

Бидејќи немате многу шанси да го импресионирате клиентот, освен да направите одлична работа, би можеле да размислите како би можеле да ги испорачате за да бидете сигурни дека ќе ве запаметат и ќе ве употребуваат повторно.  Ова може да биде во форма на додадена "екстра" фрлена во горниот дел од вообичаениот пакет, како мемориско стапче или флеш диск.  Тоа би можело да биде убав ликовен печат за нивната канцеларија што сте ја направиле од сликите на проектот.

Дизајнерите имаат тенденција да бидат повторувачи.  Ако знаат дека можете да ја направите таа конкретна задача и со минимална вознемиреност, тогаш ќе станете личност што ја контактираат секој пат кога им требаат нови слики.  Поголемите компании често имаат многу поголем обем и буџет за овој вид на работа отколку што прават Doers или Outsourcers, па ако имате Lander Designer како клиент, не заборавајте да ја направите апсолутно најдобрата работа што можете да ја направите.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Photo & Video tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.