7 days of unlimited video, AE, and Premiere Pro templates - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Photo & Video
  2. Business

Фотографија Бизнис во деловно работење: The Doer

Read Time: 10 mins
This post is part of a series called Freelance Photography.
Photography Business to Business: The Outsourcer

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Во оваа серија, ги разгледуваме трите главни типови на деловни клиенти кои вработуваат фото-видео услуги и како најдобро да им помогнат: Нарачателот на услуги, Довербата и дизајнерот.   Денес, во втората рата, го разгледуваме односот меѓу Доерс и фотографите. Во овој напис ќе дознаете кои се Doers и што сакаат, како да слетаат работа со нив и како да направат успешна фотоснимка за овој тип на клиент.

Правителот

На сличен начин како оној на Outsourcer, Doer ќе бара да ангажира фотограф за да помогне во комплетен проект.  Но, разликата е улогата што ќе ја играте кога ќе ја дадете таа помош.

Доверлив ќе биде некој кој е мулти-фацетирани и талентирани Тие имаат креативни вештини, но не можат сосема да стигнат до нивото што го сакаат на одреден проект и затоа треба да донесат некого за да помогнат.

Пример за Довер може да биде мала кафуле.  Тие можеби се справиле со сопствен маркетинг и веб-сајт во куќата, па дури и земале свои фотографии, но сега бараат да се пополни јазот на вештини за нив.  Кажете им дека им требаат големи рекламни банери за некој настан, но не можат да добијат фотографии со добар квалитет за да одат на нив: тоа е местото каде што влегувате!

collaboratorcollaboratorcollaborator
Сликата преку фото

Вие сте соработник

За Doer, вие сте соработник.

Со клиент на надворешни соработници вие сте решавачки проблем; со Дизајнер каде што си средство за крај. Дојдер сака да може да работи со вас за да ги постигне своите цели.  Ќе треба да бидете отворени за идеи, да слушате што велат и да дадат сугестии врз основа на тие идеи.  Веројатно ќе започнете со своите идеи и идеи и ќе се сретнете некаде во средината.

creativitycreativitycreativity
Сликата преку фото

Како да слетате работа на "Doer" фотографија

Бидејќи Doer ќе има добра идеја за нивното брендирање и вредности, тие треба да имаат многу подобра претстава за она што го сакаат од an Outsourcer.  Како таква, вашата креативна визија и цените ќе бидат клучни фактори при склон кон работата.

Треба да имате добри, солидни причини за тоа зошто ангажирањето фоторепортер (ака, ти!) Е покорисно за работата, отколку само да се обиде да ја заврши работата. Ако повторно се вратиме во примерот со банери за кафулиња повторно: Doer може да добие некои убави снимки со сопствена камера која ќе изгледа добро во банерот. Но, може да добиете, на пример, макро слики од свежи кафени гравчиња, вие може да ги уредува сликите суптилно да одговараат на бојата на брендирањето на продавницата, можете дури и да ги манипулирате сликите со слики за да покажете дека некој пие чаша кафе на врвот од планината.

Како соработник, клучното прашање не е ако сте способни да ја завршите работата, туку како можете да работите заедно со постојните вештини на потенцијалниот клиент за да го комплетирате и подобрувате нивното искуство.

Запознавањето со брендот е важно.  Doer сака да знае дека ти е гајле за добивање на слики кои се во право за нивниот бизнис. Личноста е клучна исто така.  Слично како The Outsourcer, каде што ние клиент сервис е клучен фактор, Doer сака добар клиент сервис. Овој пат добрата услуга е во форма на креативно партнерство, а не типична улога на клиент-доставувач.  Овој пат добрата услуга е во форма на креативно партнерство, а не типична улога на клиент-доставувач.

Дали сте искусен?

Ангажирањето фотограф може да биде скапо и ако бизнисот може да добие релативно пристојни снимки со сопствениот DSLR или телефон, тогаш зошто да ве вработи?

Има многу повеќе за фотографот отколку за фотографирање, и никој не го знае тоа подобро од нас фотографи, но дали клиентот знае? Често, луѓето искрено едноставно не разбираат што го прави фотографот освен да поседува скапа камера.

Пред неколку недели, еден клиент ми кажа дека ќе забележат дека мојот фотоапарат направил подобри слики од нив.  Бев малку попречен ако сум искрен, но тоа не е првпат да се каже, па затоа ме натера да размислам малку повеќе за тоа што всушност го правиме.

Наместо да се одбрани, што може да се најде негативно, најдобро е да понудите решенија.  Значи, ако клиентот ви кажува дека имаат одлична камера, но нивните слики излегуваат премногу темни, можеби ќе сакате да сугерирате како ќе можете правилно да ја осветлите сцената.  Ако булчински бутик има проблеми со тоа што нивните модели изгледаат добро во нивните фустани, можете да објасните како би ги претставиле моделите соодветно, да работите со нивниот шминкар и специјалните допири во постпродукцијата што ќе можете да ги направите.

Бидете отворени и не заостануваат во врска со цените и бидете подготвени да ја прекинете таа цена ако сте прашани.  Секој сака да ги вредува своите пари и не е поинаку за фотографијата отколку што било друго. Само нека знаат дека тие добиваат многу тресне за нивниот долар! Само нека знаат дека тие добиваат многу тресне за нивниот долар!

BriefBriefBrief
Сликата преку фото

Поставете ги очекуваните очекувања со вашиот нов клиент

Откако вашиот клиент Doer е на одборот за фотографирање, тогаш краток е место за почеток, исто како и со било која друга работа.  За разлика од Outsourcer, кој би можел да се погледне за вас за почетна точка, Doer веројатно веќе има прилично јасна идеја во предвид на она што тие сакаат, само не мора да се сите чекори за тоа како да се постигне тоа.

Се надеваме дека ќе направите истражување на брендот пред да седнете со клиентот, па затоа плаќа да започне со зборување преку она што цели се.  Тоа може да биде нешто едноставно како примерот што го споменав порано, слики со добар квалитет за да одат на pop-up банер; или би можело да биде нешто помалку специфично: "сакаме слики кои ќе го поттикнат ангажирањето на социјалните медиуми".

 Уверени сте да поставувате прашања, Doer знае нивниот бизнис внатре и надвор и тие можат да обезбедат информации што ви даваат многу појасна идеја од најдобриот начин за пристап кон проектот.  Дознајте што (за што било) работело за нив во минатото.  Дали тие претходно се обиделе на овој пристап?  Вие не сакате да се најде себе си предлагање на истото како некој друг што се обиделе и не се допадна.

Како со сите работни места, треба да се оддалечиш од состанокот со јасен краток опис на кој сте се согласиле.  Тоа не е да се каже дека работите се поставени во камен, но тоа ќе ви даде на вас и на клиентот референтна точка ако работите почнуваат да се симнуваат од патеката или страдаат од мисија. колку тоа треба да чини, нивните очекувања треба да бидат соодветни.

Постави рани очекувања

Правителот веќе знае што сака и колку тоа чини, нивните очекувања се добри.  Додека клиентите не сакаат да го присилат она што можат од тебе, тие се возбудени и понекогаш тоа значи дека можат да се занесат со она што го сакаат и што е можно.  Ваша задача е да ги одржите високо нивото на возбуда, но очекувањата и целите се реални. 

Додека се согласувате со вашиот краток, исто така е важно да се зборува за тоа што се случува по завршувањето на работата.  Што прават со фотографиите?  Дали тие ги имаат вештините за она што им треба?  Назад на пример за кафе: дали самите дизајнираат банер или дали го предаваат на трето лице, кој ќе се грижи за сето тоа?  Добијте ги сите информации што ви се потребни за да бидете сигурни дека тие го добиваат она што им треба. Вие не сакате да предадете променети, мали слики за печатење во поголем формат или огромни слики што потоа се појавуваат на Фејсбук како-што и се компресирани до смрт. 

Дознавате дека крајната цел е за Doer ќе ви помогне да испорачате прилагоден пакет и да ги задржи работите што е можно поедноставно.  Со тоа може да се избегне неколку недели пораки напред и назад кои бараат различни големини / спецификации / бои.  Значи, кога поставувате кратко, не заборавајте да се согласите за резултатите и испораката исто така. 

compromisecompromisecompromise
Погледнете преку: Photodune

Be подготвени за креативен компромис

СО надворешниот сервер, разговаравме за флексирање на вашиот креативен мускул. Може и да се борите со клиентот "направите", но мора да бидете подготвени за компромис.  Може и да се борите со клиентот "направите", но мора да бидете подготвени за компромис. 

Тие често ќе имаат свои сопствени, многу силни идеи и треба да пронајдете начини за преговарање со среќен компромис, ако не мислите дека соодветно. Ова можеби е дека нивните идеи не се технички можно, или може да биде само разлика во личниот вкус.  Трикот е да се задржи креативниот импулс кон решение кое ќе биде возбудливо за двете страни. 

Еден од најдобрите начини да се создаде позитивно креативно чувство е едноставно да уживате во вашата работа.  Имајте ентузијазам за сите фази во процесот и пронајдете начини да се интересирате за вашите клиенти, за нивниот бизнис и за задачата која ви е на располагање.  Запознај ги малку.  Што ги мотивира?  Од каде доаѓаат Што е за нивната работа што тие сакаат да направат? Дојдете на работа со вистинска страст за она што го правите и, поголемиот дел од времето, луѓето ќе се подигнат за да ви се исполнат. 

Се разбира, понекогаш работите не одат според планираното.  Техничка неможност е полесно да се смири, но судирот со вкус може да биде незгодно.  . Избегнувајте да бидете конфронтативни или негативни - не сакате некој да се вознемири, но не го компромитирате вашиот производ или вашата етика, ако тоа навистина не е добро за вас. Овие случаи се многу ретки, но ако се чувствувате толку силно, можеби најдобро е да се тргнете од работа.  Да направите нешто што навистина ви е против, само ќе се размножите со незадоволство. 

Со задоволство, со тоа што ќе го направите вашето истражување и имате иницијален разговор со клиентот, ќе можете да планирате каде се наоѓа нивната глава и какви работи се обиделе претходно.

Ти си херој

Clients кои се "дела" се одлични за работа, бидејќи тие навистина може да ви помогна креативно.  . Ваша одговорност е да ги доведете првичните состаноци до краток кој одговара на потребите на клиентот и на она што сте реално реализирани: тоа е за нежно насочување на вашиот клиент кон план кој е остварлив и возбудлив и каде што тие чувствуваат добра сума контрола, но сеуште имате простор за работа. 

Важно е да се запамети дека "сторителите" ќе имаат големо знаење за нивниот бизнис и веројатно се користат за справување со многу работи.  Ангажирањето може да бара некое оправдување, но не го земајте тоа лично.  Само запомни што правите е повеќе од скапа камера.  Вие само треба да бидете во можност да го објасните ова во форма на нудење на решенија, наместо да се налутиме поради недостаток на разбирање. 

Исто така, сторителите ги гледаат пени преку тоа што прават многу работи, па затоа е важно да се чувствуваат како да добиваат вредност за пари од ангажирање вас.  Ова може да биде вашето знаење за соодветно осветлување, вештини за уредување, брзината со која работите, вашата креативност или микс од се, не плашете се да викнете за што ве прави голем.

Кога станува збор за Doer, цените и креативноста ќе бидат главните фактори при слетувањето на работата, така што е императив разбирањето на ценовната структура и цените на разумно (и оправдано).  Тие, исто така, сакаат да знаат дека ги разбирате нивните брендови и цели, па бидете сигурни дека сè важно е закован надолу во фазите на информирање.

Очекувањата на секој Довер ќе бидат различни, но зависи од вас да ги одржувате очекувањата разумни.  Компромис каде што е потребно, но ако се најдете во невозможна ситуација, тогаш немојте да се плашите да кажете дека не сте во право одговара за работата: подобро е тоа да го направите во фазата на информирање отколку на половина пат, и двајцата се многу повеќе инвестирани.

Чувајте го клиентот мотивирани и возбудени за тоа на што работите заедно и тие се многу поголеми шанси да се вратат кај вас за повторување бизнис. Малите бизниси напредуваат со зборовите на устата, па направете одлична работа за еден "клиент" и би можеле да се најдат себеси како да одат на фотографот и за другите локални сопственици.


Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Photo & Video tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.