Unlimited AE and Premiere Pro templates, videos & more! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Photo & Video
  2. Color

Кратка историја за фотографирањето во боја ( за фотографи)

by
Read Time:10 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Zorica Balova (you can also view the original English article)

Почеток на фотографирањето во боја

Кога фотографијата за прв пат била измислена во 1839 година, таа претставувала црно-бел медиум, и останала така речиси сто години. Фотографијата тогаш претставувала нежен, комплициран и скап процес. За фотографирање во тоа време, фотографите имале потреба од многу пари и време, или пак спонзор.

Во тој ран период, луѓето кои напредувале во фотографската технологија не се фокусирале на постигнување фотографии во боја, туку на подобрување на оптичките, хемиските и практичните аспекти на фотографијата. За многумина, целта била да се направи фотографија погодна за портретирање - нејзината најпосакувана апликација. За тоа, фотографската технологија требало да биде постабилна, пренослива и прифатлива, а не повеќе шарена.

Но, луѓето сакале слики во боја. (Портретите пред фотографијата биле слики-во целосна, извонредна боја.) До 1880 година, откако биле надминати раните технички пречки, портретни фотографи почнале да експериментираат со бои. Тие вработувале  уметници кои можат рачно ги нијансираат фотографските дагеротипови и калотипи.

Британските фотографи ја запознале Јапонија со рачно обоени фотографии, каде практиката станала широко распространета и јапонските уметници дополнително ја усовршувале техниката. Рафинираното, деликатно рачно обојување преминало во дефинирачка карактеристика на јапонската туристичка фотографија, чии резултати биле пренесени на Запад, влијаејќи врз уметноста на рачно обојување таму.

Оваа диво популарна техника опстојувала во Европа и Америка до дваесет години подоцна кога пристигнале првите автохромски плочи. Во Јапонија, рачното обојување траело уште дваесет години подоцна.

Hand colored photograph of a Japanese boat on the waterHand colored photograph of a Japanese boat on the waterHand colored photograph of a Japanese boat on the water
Рибари на брод. Рачно обоени албумински печати од Фелис Беато, Кусакабе Кимбеј, или Рајмунд барон фон Стиффрид, Јапонија, околу 1870-1890. Слика од Спаарнестад фото, Нацијал Архиеф, Холандија.

Автохром

Автохромот, кој бил првиот генерален, практичен фотографски процес во боја, дебитирал во Франција во 1907 година од Аугуст и Луис Лумиер. Автохромите биле убави, но процесот бил комплициран. Тие барале подолго време на експозиција за разлика од современите црно-бели процеси. Процесот исто така претставувал додаток: резултатот била позитивна транспарентност во боја која можело да се гледа само со помош на осветлување или како проектирана слика. Фотографијата во боја станала можна алтернатива, но биле потребни подобри технологии во боја.

Autochrome of a man and woman sitting on a bench in a gardenAutochrome of a man and woman sitting on a bench in a gardenAutochrome of a man and woman sitting on a bench in a garden
Алфред Штиглиц, основачот на Фото-сецесијата, и неговата ќерка Еми. Автохром од Френк Евгениј, 1907 година. Слика од Музејот на Митрополитот, Алфред Стиглиц.

Позитивни и негативни филмови во боја

Внесете Kodachrome филм. Во 1935 година, Леополд Годовски помладиот и Леополд Манс, работејќи во истражувачките лаборатории на Кодак,допринесиле многу во модерната ера на фотографирање во боја со измислување на Kodachrome, позитивен филм (или "слајд"), произведен со субтрактивен процес на фотографирање во боја. За време на обработката биле додадени додатоците за боја, кои барале филмот да биде обработен од специјално опремени лаборатории, но отсуството на обојувачи во емулзијата значело дека филмот ги фаќал добрите детали. Kodachrome станал познат по своите богати топли тонови и острина, што го прави популарен и најпосакуван филм повеќе од 70 години, и покрај потребата за комплицирана обработка.

Во 1936 година, само една година по пронаоѓањето на Kodachrome, компанијата Агфа во Германија го создала негативно-позитивен процес Agfacolor. Но, Втората светска војна го спречила употребувањето на овој процес се до 1949. Во меѓувреме, во 1942 година, Кодак го издадил својот негативно-позитивен филм за бои, Kodacolor. Во рок од дваесет години, по подобрувања во квалитетот, брзината и цената, Kodacolor станал најпопуларен филм меѓу аматерските фотографи.

1950s woman dressed in skirt sweater and jewellery sitting on a cot in a prison cell playing cards 1950s woman dressed in skirt sweater and jewellery sitting on a cot in a prison cell playing cards 1950s woman dressed in skirt sweater and jewellery sitting on a cot in a prison cell playing cards
Жена во ќелија, играјќи пасијанс. Kodachrome слика на Николас Мурај, околу 1950 година. Слика од музејот Џорџ Истман.

Фотографирањето во боја инспирира нови креативни можности

Со доаѓањето на филмот во боја, креативните можности на фотографијата цветаа. Американскиот фотограф Елиот Портер направил фотографии од птици и природа со невидена нијанса на бои; неговите слики се залагаа за научно и естетско достигнување. Австрискиот фотограф Ернст Хас бил првиот што ја внесил фотографијата во боја во фото-новинарство:  неговата серија фотографии, во магазинот Life, го претставувала секојдневниот живот во Њујорк со незаменлива енергичност. Сепак, и покрај овие возбудливи откритија, би биле потребни децении за фотографијата во боја да преовладува и да се вклучи во дневните весници.

Фотографијата во боја е прифатена

По војната, филмската фотографија во боја погодила културна, технолошка и комерцијална слатка точка, и таму цветала неколку децении. Филмот во боја се подобрил и прераснал во зрел медиум: фотографските емулзии биле постабилни и попрецизни, била воспоставена сигурна светска мрежа на лаборатории и продавачи, а меѓународните стандарди биле успешни. За професионалци, со модерен филм во боја биле можни висококвалитетни резултати.

Филмот во боја, особено негативниот филм во боја, исто така бил простлив медиум за аматери и обични фотографи (нова категорија фотографи). Сликите во боја не станале дофатливи само за научниците, техничарите, уметниците и рекламаторите, но, сè повеќе, станувале нешто што и обичните луѓе би можеле да си го дозволат. Достапни биле и секакви видови на камери, од оние со потрошен материјал за еднократна употреба до оние со највисоки перформанси, оптики и тела. Луѓето во овој период откриле различни употреби за филмот во боја, снимајќи сè од маглива плажа до првите слики во боја на Земјата земени од вселената.

Astronaut on the moon beside the American flag and space vehiclesAstronaut on the moon beside the American flag and space vehiclesAstronaut on the moon beside the American flag and space vehicles
Астронаутот Џејмс Ирвин дава поздрав покрај знамето на САД за време на екстравехикуларната активност на површината на Месечината (EVA). Ektacolor слика од НАСА, 1971 година. Слика од Музејот на Џорџ Истман.

Фотографирањето во боја како ликовна уметност

Како прекрасен уметнички медиум, фотографијата во боја полека се земала предвид. Значаен напредок бил направен од Ернст Хас, кој го премостувал јазот помеѓу фото-новинарство и фотографијата, користејќи фотографија во боја како креативен, експресивен медиум. Како што рековме, Life (и Vogue) веќе го објави фото-новинарството на Хас, а во 1962 година, Музејот на современа уметност го профилираше Хаас во својата прва самостојна изложба на фотографии во боја.

Повеќе од една деценија подоцна, Музејот на модерната уметност ги изложил и фотографиите во боја на Вилијам Ејџгстон. Ејџгстон бил запознат со фотографирањето во боја од американски фотограф, сликар и скулптор Вилијам Кристенбери, уште еден фотограф кој намерно користел фотографија во боја како експресивен медиум. Ејџстон посебно се интересирал за печатењето со пренос на боја, метод кој нашироко се користел за рекламни материјали. Тој бил привлечен кон богатите, длабоки бои што можел да ги создаде со техниката за пренос на боја. Иако изложбата Eјџстон не била првата фотографија во боја во музејот, таа направила сигнал за фотографирање во боја и се заблагодарила на легитимната фотографија во боите во ликовниот свет.

Други значајни тела на ликовната фотографија во боја следеле кратко време подоцна: фотографиите на германскиот фотограф Кандида Хофер и пустинските кантоси на Ричард Миграх, кои започнаа во 1979 година; Патот Фолкланд на Марија Елен Марк: Проститутки во Бомбај (1981); Бразилскиот фотограф Мигел Рио Бранко, Дулче Судор Амарго и Баладата за сексуална зависност на Нан Голин (и во 1985 година); Метрото на Брус Дејвидсон и топлината на светлината на Алекс Веб: Полуфотолираните фотографии: фотографии од тропските предели (и во 1986 година); и делата на Барбара Норфле, Џоел Мејерровиц, Стефан Шор, Барбара Кастен и Франко Фонтана, кои во овој период исто така користеле фотографија во боја со извонреден израз.

Оттогаш, естетското вреднување за фотографирање во боја било зацврстено во ликовната уметничка заедница, отворајќи ја вратата на непредвидлив број на ликовни фотографки кои претпочитале да работат во боја.

Photographer Candida Hfer stands beside one of her winning color photographsPhotographer Candida Hfer stands beside one of her winning color photographsPhotographer Candida Hfer stands beside one of her winning color photographs
Кандида Хофер била рана учесничка во полето на ликовната фотографија во боја и симбол на успехот во тој жанр. Фотографија од Келнмесе преку Викимедија, CC BY-SA 4.0.

Весниците ја прифаќаат бојата

Весниците бавно, но евентуално ја прифатиле фотографијата во боја.

Технички кажано, Илустрираниот “London News” бил првиот весник што воведил бои во кога печател слики во боја во изданието за божик во 1855 година. Американските читатели биле запознати со весници во боја за прв пат во 1891 година, кога Милвоки Џејмс ја одбележал новата гувернерска инаугурација со сино-црвена лента на неговата насловна страница.

Списанијата почнале да користат фотографија во боја за рекламирање во 1890-тите, но печатењето било скапо и несигурно. До 1920-тите, техниките се подобриле и рекламирањето во боја станало стандард во списанијата.

Но, дури во 1945 година весникот “ St. Petersburg Times” почнал да користи целосно обоени страници за вести; четири години подоцна, следен бил весникот на Флорида, “Orlando Sentinel”.До 1979 година, 12 проценти од американските весници користеле боја, а до 1990 година, сите освен неколку користеле боја и во нивното објавување.

За некои весници, прифаќањето на фотографијата во боја во голема мера претставувало финансиско прашање.За печатење на целиот весник во боја, неопходна била нова опрема, која била прилично скапа. За други, неподготвеноста била задржување на интегритетот на вестите. Традиционалистите сметале дека бојата треба да биде отстранета од вестите бидејќи сметале дека таа внесувала премногу емоции и субјективност и ја прикажувала содржината на начин кој се сметал за безначен и несериозен.

Традицијата го забавила усвојувањето на бојата во весниците во Велика Британија, каде што постоела класична поделба меѓу високопочитуваните весници и популистичките таблоиди. Рекламирањето во боја се појавило во 1936 година и весникот “Sunday Times” скршил ранг во 1962 година со објавување на првиот прилог во боја. Биле потребни уште дваесет или повеќе години за бојата да навлезе во дневните вести кои не биле предводени од весник, туку од таблоидот “Today”. Весниците на крајот морале да го следат примерот.

Имало јака реакција против палетата на бои на американскиот весник “Тoday”(која некои ја сметале за упадлива ), кога за прв пат во 1982 тој објавил целосно обоен весник, но каков било шок што го предизвикала бојата на крај бил поттикнат да се намали или да се занемари кога резултатите од рекламите се покажале. Една студија покажала дека рекламите во боја произведиле 43 проценти поголема продажба отколку црно-белите реклами. Во исто време, читателите почнале да бараат боја (особено помладите): во 1986 година, околу 75 проценти од сите читатели на весници сакале да гледаат и читаат вести во боја.

Со текот на времето уредниците на весниците сфатиле дека користењето на целиот спектар на бои го подобрувал квалитетот на информациите што тие ги пренесувале, нудејќи "прекрасен нов сет на новинарски алатки", забележал Тери Швадрон, поранешен заменик менаџер на весникот “Los Angeles Times”во 1993 година. Целосна боја, исто така, им овозможила на весниците полесно да се натпреваруваат со списанијата и телевизијата, кои исто така го портретирале светот во сета своја шарена слава.

Newsagent shop with racks of newspaper and magazinesNewsagent shop with racks of newspaper and magazinesNewsagent shop with racks of newspaper and magazines
Присуството на бојата сега е прифатено и очекувано во сите новински публикации. Продавница за вести во Париз. Фотографија на Флоријан Плаг,”Bretten Daily News”, 2011, КК со 2,0.

Фотографијата во боја денес

Денес, се разбира, никој не дебатира за легитимноста на прикажување на вести или правење убава уметност во боја.

Појавувањето на дигиталната фотографија,  исто така презентирало технички пречки што го спречиле поширокото усвојување. И како и со фотографирањето во боја, решавањето на овие проблеми создало нови можности за фотографите и издавачите. Имено, дигиталната фотографија напреднала со помош на фотографијата во боја.

Иако имавме слики во боја речиси од почетокот на фотографијата преку рачно отсекување, за повеќето луѓе, црно-белото претставувало стандард, а бојата естетски избор. Но, тоа се променило со појавата на дигиталното. Црно-белите дигитални слики прво се снимале во боја, што значело дека тоа било стандардната боја а црно-белото било избор.

Дигиталната фотографија, исто така, го олеснувала работењето во боја со елиминирање на потребата на справување со повеќекратни бои за секоја ситуација на осветлување. Наместо тоа, балансот на белата боја бил поставен во камерата, а не претставувал филмски избор. Не морало да се купи филм со боја или да се плати за обработка, што, исто така, ги намалило трошоците за фотографирање во боја. Резултатот е дека фотографијата во боја сега е подостапна и пошироко се користи од било кога, речиси универзално човечко културно искуство на начини на кои никогаш филмот не бил.

Интересно е тоа што повеќето дигитални фотоапарати, дури и многу скапите, произведуваат понизок квалитет на боите. Додека дигиталната боја е многу подобрена во последно време (особено кај high-end уредите),што е далеку од совршено за повеќето луѓе. На пример, дигиталните фото апарати првично доделуваат бледа сива боја на лососот на тоновите на кожата на многу луѓе. Сè уште сме на работ на транзицијата кон дигиталната фотографија, па затоа е многу веројатно дека луѓето што фотографираат со своите смарт телефони ќе продолжат да добиваат подобра и подобра боја.

Црно-бело или боја?

Фотографијата во боја премногу се разви. Меѓутоа, она што не е секогаш јасно е како да се примени бојата во вашата фотографија.

Особено за познатите фотографи, прашањето е кога и зошто да се избере боја или црно-бело. Како бојата влијае врз нашата перцепција како гледач? Што нудат монохроматски снимки што фотографијата во боја не може? Црно-белата технологија се подобри со текот на годините, исто така. Дали тоа ги промени работите? Што е со дигиталните црно-бели слики?

За да ги добиете одговорите на овие и други прашања во врска со процесите кои се разликуваат во фотографијата, продолжете со читање на “Color vs. Black-and-White Photography: How Palette Affects What We See—and Feel”.

Ако сте спремни да ги тестирате црно-белите фотографии наспроти фотографирањето во боја, погледнете ги упатствата што се наоѓаат на страните: Black and White Photography и  Everything Color.


Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.