Unlimited AE and Premiere Pro templates, videos & more! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Photo & Video
 2. Portrait
Photography

Tips Makeup Essential untuk Setiap Jurugambar Potret

by
Difficulty:BeginnerLength:LongLanguages:

Albanian (Shqip) translation by Muhamad Zulfiqor (you can also view the original English article)

Empat ramuan diperlukan untuk mencapai kulit yang kelihatan cantik dalam fotografi potret: subjek yang sihat dan tenang, solek, pencahayaan yang baik, dan retouching berbakat. Selain mengesyorkan tidur malam yang baik dan minum banyak air, ada sedikit jurugambar yang boleh dilakukan untuk mengubah subjek yang diberikan. Makeup, bagaimanapun, boleh mengimbangi nada kulit, memperbaiki ketidaksempurnaan kulit yang paling, dan juga mengubah bentuk wajah wajah subjek. Makeup digunakan dengan baik juga akan meningkatkan kesan pencahayaan yang baik dan meminimumkan kerja yang diperlukan kemudian di retouching.

Jurugambar fesyen dan glamor tahu manfaat solek dan biasanya mempunyai artis solek pada set. Jurugambar potret sering tidak bernasib baik. Biasanya, mereka bekerja dengan alat solek - atau kekurangan solek - memakai subjek, kemudian membetulkan untuk menyinari, memecahkan, dan nada kulit yang tidak sekata dalam pasca pengeluaran. Tetapi, dengan beberapa bekalan solek dan sedikit amalan, mana-mana jurugambar dapat mengembangkan kemahiran yang cukup untuk menerapkan solekan dasar dan memperbaiki potret tepat dari penangkapan.

Tutorial ini mencadangkan apa yang mungkin ingin dimasukkan ke dalam alat solek, memperkenalkan asas aplikasi solek, dan meliputi pertimbangan penting kebersihan.

Alat

Artis solek menghabiskan ratusan dolar untuk melengkapkan kit mereka, tetapi anda hanya perlu beberapa item untuk memakai solek asas sebelum potret. Yang mengatakan, terdapat dua perkara penting untuk dipertimbangkan.

 • Produk murah biasanya memberikan hasil yang tidak memuaskan. Anda tidak perlu membeli yang terbaik tetapi saya cadangkan anda berbelanja di kedai dandanan yang bereputasi, di kaunter kosmetik kedai jabatan, atau di farmasi dengan bahagian kosmetik yang diperluas. Sesetengah produk yang sesuai juga boleh dibeli secara dalam talian
 • Lebih banyak orang menuntut kosmetik yang bebas daripada ujian haiwan dan produk sampingan haiwan. Orang juga semakin menentang atau sensitif terhadap bahan-bahan berbahaya yang sering dijumpai dalam kosmetik. Menjangkakan potensi keberatan dan membeli kosmetik dan alat yang ramah haiwan dan bebas dari bahan-bahan berbahaya

Berus dan Pemohon

Saya cadangkan bermula dengan kit tiga berus: berus muka, berus berus atau serbuk, dan berus concealer atau bibir. Sejumlah syarikat kini membuat berus haiwan bebas dari buluh. Mereka lembut, tahan lama, murah, dan bersih dengan mudah. Jika anda mencari berus yang boleh menahan beberapa penyalahgunaan, belilah sedikit lebih banyak wang dan beli berus sintetik berkualiti baik. Pastikan, bagaimanapun, bahawa berus sintetik yang lebih besar sangat lembut dan lentur.

A basic tool kit for applying makeup
 1. Berus muka: yang terbesar dan paling lembut berus solek, sering kira-kira 2 inci lebar dengan bulu melengkung dalam bentuk bulat
 2. Serbuk berus atau serbuk: berus bersaiz sederhana, lembut, 1 hingga 1.5 inci lebar dengan tepi melengkung. Berus ini akan berkhidmat dua kali ganda, jadi elakkan daripada membeli berus kecil berus kecil.
 3. Pen concealer atau bibir: berus kecil, kira-kira 0.25 hingga 0.5 inci lebar, dengan hujung meruncing ke titik bulat
 4. Bulu sekali pakai berbentuk baji adalah berguna untuk segala macam perkara. Cari yang dibungkus dalam bentuk bulat atau persegi, menjaringkan untuk dikoyakkan menjadi baji. (Petua: Kayu solek sekali pakai juga merupakan alat yang hebat untuk menaikkan item dalam kehidupan yang masih hidup.)
 5. Swab kapas sangat diperlukan dan berguna untuk banyak tugas. Berhiaskan untuk produk jenama dengan swab ketat luka. Pembungkusan belanjawan sering menyebabkan lebih banyak keadaan huru-hara daripada mereka bersih.
 6. Tongkat popsicle atau depressing lidah juga berguna untuk beberapa perkara. Semak kedai kraf tempatan anda untuk kotak kayu yang murah. Ini adalah satu produk untuk membeli dengan murah seperti yang anda boleh.
 7. Tuala tangan pakai buang adalah satu lagi produk yang sangat diperlukan. Tisu tidak cukup kuat. Tuala kertas adalah pilihan kedua yang baik tetapi mereka tidak mudah untuk dibungkus dalam kit kecil.
 8. Memecahkan filem atau kertas pembungkus muka adalah perkara yang boleh dibuang terakhir untuk dimasukkan ke dalam kit anda. Filem atau kertas akan datang dalam pakej kadbod kecil kira-kira 30 helai. Mereka murah dan anda akan menggunakan ini banyak, walaupun anda tidak memakai sebarang solek sama sekali.

Kosmetik

Anda akan dapat menggunakan solekan asas dengan kit solek yang menghairankan. Anda mungkin ingin menambahkan lebih banyak atau produk yang berbeza jika anda mendapati anda sering menggunakan solek, tetapi bermula dengan hanya asas-asas.

A small kit of essential makeup
 1. Lut serbuk tetapan longgar: Serbuk ini akan mempunyai warna warna kulit sangat ringan dalam balang tetapi terpakai neutral pada hampir semua nada kulit. Serbuk berasaskan mineral adalah popular dan berfungsi dengan baik. Jika anda merasa mencabar, serbuk longgar berasaskan mineral juga boleh dibeli dengan lebih banyak warna. Dengan amalan, anda boleh memadankan hampir mana-mana nada kulit dengan menggabungkan dari gabungan tiga, mungkin empat, warna asas.
 2. Concealer: Ini adalah ruji yang murah untuk mana-mana kit solek. Anda boleh membeli periuk kecil setiap tiga warna krim concealer (cahaya, sederhana, dan gelap), tetapi jika anda mempunyai kesabaran untuk membeli-belah, saya cadangkan mencari apa yang sering dipanggil 'roda concealer' atau 'palet concealer. 'Bekas tunggal ini akan mengandungi nada kulit ringan, sederhana dan gelap ditambah kuning, hijau, dan cahaya ungu atau merah jambu.
 3. Blush atau bronzer: Ia boleh menjadi sukar memetik hanya satu blush atau satu bronzer yang akan berfungsi pada kebanyakan nada kulit, tetapi NARS membuat kedua-duanya, yang sering boleh dibeli pada masa bercuti sebagai pasangan dalam satu kes. Cari NARS Orgasm blush dan NARS Laguna bronzer. Saya masih belum menemui situasi di mana pasangan mata / bronzer ini telah gagal saya. Menggabungkan dua warna akan berfungsi pada nada kulit yang tidak mengambil sama ada blush atau bronzer sendiri.
 4. Serbuk Beras: Ini serbuk sangat halus, ringan, longgar putih atau sangat pucat yang digunakan untuk menyerap lebihan minyak dan ciri-ciri penonjolan. Pastikan untuk membeli perkara sebenar dan bukan pengganti kimia. Serbuk beras sebenar akan hampir tidak kelihatan; Pengganti kimia akan menambah atau menukar warna. Jika anda tidak dapat mencari serbuk beras di kedai-kedai kosmetik, cuba kedai bekalan teater. Ini bukan produk yang mahal.
 5. Gloss bibir atau krim: Seperti dengan pemerah pipi dan bronzer, sukar untuk mencari hanya satu warna bibir yang akan kelihatan menarik pada semua warna kulit. Sudah jarang wanita itu akan tiba untuk gambar tanpa lipstiknya di dalam dompetnya, dan kebanyakan lelaki lebih suka memberikan rawatan bibir. Walau bagaimanapun, saya cadangkan menyimpan periuk, tiub bekas, atau tongkat lip gloss yang jelas, dan jika anda mahu, beberapa balm bibir berwarna. Jangan beli lip gloss dalam bekas panjang dengan aplikator kayu. Ia hampir mustahil untuk menggunakan gloss dengan cara ini tanpa mencemarkannya.

Pembersihan Produk

Adalah sangat penting bahawa anda menyimpan tangan, sikat, dan kosmetik bersih.

 • Pembersih tangan: Mana-mana yang akan dilakukan, walaupun saya cadangkan untuk mengelakkan sebarang pembersih dengan bau yang berat. Lap tangan dengan baik dengan sanitizer sebelum dan selepas setiap permohonan solek.
 • Pembersih berus: Cari pembersih berus penyaman dalam botol semburan, atau beli botol semburan kecil dan isi dengan isopropil alkohol. Sembur setiap berus dengan teliti apabila anda selesai membuat permohonan solek. Biarkan semburan itu duduk selama satu atau dua minit di berus, kemudian lapkan berus bersih dengan tuala tangan sekali pakai. Berus yang telah digunakan dengan pemerah pipi atau kontur mungkin memerlukan beberapa pembersihan untuk mengeluarkan semua solek tersebut.
 • Pembersih kosmetik: Isopropyl alkohol dalam botol semburan juga akan berfungsi sebagai pembersih kosmetik, tetapi ia akan mengubah warna solek dengan penggunaan berulang. Pilihan yang lebih baik adalah misteri sanitasi yang dibuat khusus untuk kosmetik. Artis solek bersumpah dengan sanitizer kosmetik yang dibuat oleh Beauty So Clean. Ia juga boleh dibeli dalam botol semburan mudah alih yang sangat kecil. Semburan ringan semua kosmetik dengan pembersih selepas setiap permohonan solek dan biarkan kosmetik dibuka selama beberapa minit untuk udara kering.

Memohon Makeup kepada Wanita

Kebanyakan wanita akan mengambil sedikit perhatian untuk memohon sekurang-kurangnya minimum solek sebelum difoto. Untuk memastikan mereka ada, cadangkan ketika mengatur sesi fotografi bahawa mereka memohon krim muka dan asas sebelum tiba untuk menembak. Juga ingatkan mereka untuk membawa gincu mereka dengan mereka.

Apabila pelanggan anda tiba, menilai setiap langkah sebelum memohon atau membetulkan solek pelanggan anda. Ucapan pelanggan anda sememangnya baik atau hanya memerlukan sedikit sentuhan kecil. Hanya menambah atau membaiki apa yang diperlukan.

Blot dan Conceal

Ini adalah peringkat kritikal untuk menggunakan solek untuk gambar. Selesai dengan baik, membungkus dan menyembunyikan akan mengubah penyelewengan kulit dan menyimpan banyak retouching kemudian. Selesai dengan buruk dan anda akan menghabiskan lebih banyak masa retouching.

Langkah pertama anda adalah menggunakan kertas yang dibungkus untuk menghapus sebarang bintik minyak yang jelas. Hanya tekan kertas blotting ke kawasan berminyak, angkat, dan ulangi seperti yang diperlukan, menggunakan seksyen bersih kertas blotting setiap kali. Jangan gosok!

Kemudian, gunakan kuas terkecil anda (bibir atau berus pembersih), penyembur dab pada kecacatan, gelap di bawah lingkaran mata, dan kawasan lain yang memerlukan sedikit pembetulan. Dab pada sedikit penindas dengan berus anda, tunggu sebentar atau lebih, kemudian gunakan jari yang bersih untuk perlahan-lahan menyembunyikan concealer untuk mula menggabungkannya (Anda akan menyelesaikan pengadunan di peringkat seterusnya.)

Memohon tuntutan concealer bahawa anda berfikir tentang teori warna dan teduhan. Sapukan hijau ke blotches merah, kuning ke ungu-biru di bawah lingkaran mata pada kulit zaitun atau tan, dan cahaya ungu atau merah jambu di bawah lingkaran mata pada kulit yang saksama. Kemudian gunakan concealer yang bertenaga daging yang sama, atau sedikit lebih ringan daripada, kulit pelanggan anda bahkan mengeluarkan pembetulan. Pertimbangkan menggunakan pen concealer yang berwarna gelap untuk menjadikan kawasan mengalir (sebagai contoh, pada benjolan hidung yang menonjol) atau pen concealer yang lebih lembut untuk membawa ke hadapan (contohnya, pada kulit yang tenggelam di bawah lingkaran mata).

Blot oil and conceal blemishes

Yayasan Pembetulan atau Penyeimbangan

Dengan kelebihan minyak yang dikeluarkan dan sebarang kecacatan yang dilindungi, periksa asas pelanggan anda. Sesetengah wanita bermurah hati dalam memohon asas atau gagal untuk memadam asas asas sepanjang garis rahang. Jika ini berlaku dengan pelanggan anda, kurangkan salah satu batang baji anda dan gunakannya dalam pukulan lembut sehingga bahkan keluar dari asas. Beri tumpuan khusus kepada garisan rahang dan rambutnya, memastikan garisan solek lancar dicampur.

Sesetengah wanita mungkin tidak menggunakan asas yang cukup. Sekiranya ini berlaku, gunakan berus terbesar anda (berus muka) dan berus pada serbuk tetapan berwarna ringan. Ini juga apabila anda mungkin memohon serbuk mineral berwarna jika anda bereksperimen dengannya. Atau, jika pelanggan anda mempunyai kulit yang sangat gelap, gunakan tongkat popsicle dan mengikis sedikit kontur ke dalam serbuk tetapan berwarna. Serbuk tidak akan menyediakan liputan mendalam, tetapi ia akan menambah penggunaan nipis asas.

Correct or balance foundation

Blush and Contour

Jika anda tidak pernah menggunakan solek kepada orang lain, peringkat ini pada awalnya akan merasa canggung menggunakan berus dan solek dengan cara ini. Berlatih terlebih dahulu dengan membersihkan alat solek pada kertas putih. Kertas cat air amat sesuai untuk berlatih kerana ia meniru rasa kulit. Untuk memanfaatkan amalan anda, muat turun lakaran muka kosong dari Internet, cetak pada kertas cat air, dan amalkan memakai solek pada lakaran.

Apabila anda sudah bersedia untuk memakai blush dan kontur kepada pelanggan anda, minta dia tersenyum secara meluas. Gunakan berus bersaiz sederhana (berus atau berus serbuk) untuk memohon pemerah pipi dari puncak epal pipinya dengan lengkung yang sangat sedikit ke bawah dan kemudian ke atas, hampir ke telinganya. Sikat bulu mata pada pukulan ringan, memberus pada lapisan solek lagi pada lapisan sehingga anda mencapai rupa yang sedikit lebih dramatik daripada semula jadi.

Seterusnya, tanya pelanggan anda untuk menghisap pipinya. Gunakan sikat berus atau serbuk serbuk anda dengan bronzer anda untuk ringan memohon sedikit kontur di kawasan tenggelam pipinya dari kira-kira pipi tengah ke garis rambut. Satu kontur kecil pergi jauh. Apabila anda mula berasa lebih yakin menerapkan kontur, pertimbangkan untuk menerapkannya di tengah hidung wanita, di kuil-kuilnya, dan di ujung dagunya. Ini akan menjadikan wajah pelanggan anda kelihatan lebih nipis.

Apply blush and contouring

Bersebati

Untuk aplikasi solek yang baik, campuran, campuran, dan campuran lagi. Mulailah dengan berus muka besar anda dan sapu ringan di dalam bulatan untuk mula bercampur di tepi pinggang dan kontur yang telah anda pakai. Selesaikan pengadunan dengan menggunakan berus muka anda untuk berus ringan pada sesetengah daging berwarna serbuk tembus berwarna.

Sorot dan Urus Berkilau

Serbuk padi boleh digunakan pada peringkat ini untuk menambah beberapa sorotan kepada wajah pelanggan anda dan menenangkan mana-mana kawasan berkilat. Untuk menambah sorotan, gunakan berus atau berus muka yang bersih (pastikan anda telah membersihkannya daripada blush dan kontur), mencubit hujung berus dalam sesetengah serbuk padi dan perlahan-lahan menyentuh serbuk padi ke kawasan yang ingin anda sorot. Kemudian gunakan berus muka anda untuk campuran.

Menambah sorotan di kedua-dua sisi jambatan hidung pelanggan anda - berhampiran sudut di dalam matanya - akan mencerahkan matanya. Untuk mengangkat penampilan yang letih, tambahkan sedikit menonjol ke bahagian atas tulang pipinya di bahagian bawah soket mata, terutama ke arah sudut luar matanya ke arah kuilnya.

Jika pelanggan anda mempunyai beberapa kawasan yang berkilat - dan ini mungkin semua yang anda perlukan untuk membetulkan sesetengah pelanggan - sapukan serbuk padi pada bersinar menggunakan berus muka anda. Pergi ringan; ia mudah diselesaikan dengan betul dan berakhir dengan kulit kelihatan terlalu pucat.

Highlight manage shine and colour lips

Lipstik

Selesaikan dengan memastikan bibir pelanggan anda licin, digilap, dan kelihatan lembap. Sekiranya pelanggan anda telah membawa gincu sendiri, gunakannya. Walau bagaimanapun, jika dia tidak membawanya atau bibirnya memerlukan sedikit kelembapan atau bersinar, gunakan tongkat popsicle (atau lidah depressor) untuk menghisap sedikit lip gloss keluar dari periuk atau mengikis sedikit balsem bibir berwarna tiub. Sapukan gloss atau balsem dari kayu dengan pen concealer atau berus bibir yang bersih. Jangan gunakan jari anda atau biarkan pelanggan anda menggunakan jari-jarinya; Lebih gloss atau balsem akan kekal pada jari anda daripada pada bibir pelanggan anda.

Menilai

Pada setiap peringkat, mundur dari klien anda untuk menilai apa yang telah anda gunakan atau diperbetulkan. Anda sentiasa boleh memakai sedikit lagi solek di mana perlu, tetapi sukar untuk membersihkan kemasukan terlalu banyak.

Before and after
Sebelum dan selepas tanpa retouching. (Saya minta model saya memohon maskara sendiri.)

Memohon Makeup kepada Lelaki

Saya terkejut dan gembira, saya tidak pernah mempunyai lelaki menolak cadangan saya sedikit solek pembetulan. Biasanya, saya menghadkan permohonan solek untuk lelaki menyembunyikan dan mengurus bersinar.

Blot dan Conceal

Sentiasa gunakan kertas di atas kulit lelaki sebelum memohon apa-apa penyembunyian. Lelaki secara semulajadi menghasilkan minyak yang lebih berat di muka mereka. Sekiranya minyak tidak dipadamkan, concealer akan dengan mudah melepaskan diri dengan setiap percubaan untuk memohon. Jika tidak, prinsip yang sama untuk menerapkan concealer kepada wanita terpakai kepada lelaki. Anda mungkin hanya perlu sedikit lebih rajin dalam menyatukan pen concealer atas rambut yang dicukur.

Mengurus Shine

Serbuk padi berfungsi hebat untuk bersinar dengan matte pada wajah lelaki, terutamanya di dahi tinggi dan tempat botak. Walaupun anda tidak dapat bersinar sepenuhnya di kawasan tersebut, serbuk padi akan membawa bersinar cukup sehingga anda akan mempunyai tekstur untuk bekerja di kawasan-kawasan fotografi semasa retouching. Sama seperti wanita, gunakan serbuk beras untuk lelaki dengan ringan dengan berus muka yang besar, campuran dengan baik, dan semak untuk memastikan anda tidak mencipta kawasan yang berwarna putih.

Jika nada kulit pelanggan anda gelap dan anda cuba untuk menyalakan ketara yang ketara, campurkan sedikit serbuk lut berwarna dengan serbuk padi sebelum memohon. Sebagai alternatif, Arbonne membuat serbuk (FC5 Mattifying Matte) yang berfungsi hebat. Ia serbuk ditekan dan kelihatan hijau muda dalam padat, tetapi terus neutral dengan setiap nada kulit. Ia akan menyala bersinar tetapi tidak akan meringankan kulit atau menambahkan sorotan.

Managing shine on a mans skin

Bibir

Sesetengah lelaki, terutama mereka yang menghabiskan banyak masa di luar rumah, mempunyai bibir kering atau mengelupas. Tanya jika anda mungkin memohon balsem bibir yang jelas dalam kes ini, atau tunjukkan kepada klien anda untuk memohon dengan jarinya. Ini adalah keadaan apabila memohon bau bibir berfungsi lebih baik dengan jari. Gosokkan balm dengan baik; anda biasanya tidak mahu jejak berkilat pada bibir lelaki.

Bersih

Sebelum selesai, lihatlah pelanggan anda. Keluarkan kotoran, serpihan solek, atau serat dengan swab kapas. Gunakan berus muka anda atau span sekali pakai lembap untuk menggabungkan apa-apa solek yang memerlukan hanya campuran sedikit lebih kecil. Dan gunakan span sekali pakai lembap untuk mengeluarkan kotoran atau kain dari pakaian.

Akhirnya, sentiasa bersihkan kuas dan kosmetik anda selepas setiap penggunaan. Gunakan semburan berus penyaman atau alkohol isopropil pada berus dan pembersih kosmetik atau alkohol isopropil pada kosmetik anda. Buang barangan pakai buang yang anda gunakan. Dan sentiasa basuh tangan anda dengan sabun dan air larian atau dengan pembersih sebaik sahaja anda selesai.

Amalan, Amalan, Amalan

Memakai solek kepada orang lain tidak datang secara semulajadi. Terdapat sebab mengapa artis solek dibayar dengan baik untuk kerja mereka. Tetapi dengan beberapa alatan, beg kecil kosmetik, dan amalan, anda akan dapat menangani masalah solek atau kulit yang paling buruk sebelum anda menangkap potret pelanggan anda.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.