Unlimited AE and Premiere Pro templates, videos & more! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Photo & Video
  2. Shooting
Photography

Si të Kapni Fotografi Mahnitëse Të Peizazhit Të Artit

by
Difficulty:IntermediateLength:MediumLanguages:
This post is part of a series called Landscape Photography.
50 Magnificent Natural Landscape Photographs
Quick Tip: Getting Started With Landscape Photography

Albanian (Shqip) translation by Hamdan Veerlax (you can also view the original English article)

Pothuajse çdo anketë që unë kam parë botuar në një revistë fotografike që u kërkon lexuesve se lënda e tyre e preferuar ka të njëjtat fitues - peizazhe. Pse eshte kjo? Unë dyshoj se është sepse fotografia e peizazhit shihet si një subjekt relativisht i lehtë. Shumica e njerëzve jetojnë brenda ose relativisht afër një peizazhi të caktuar dhe unë jam i sigurt se shumica e fotografëve gëzojnë kapjen e bukurisë natyrore rreth tyre.

Sot do të eksplorojmë idenë e fotografisë së peizazhit në një drejtim të ri - imazhet e artit, bardh e zi. Së bashku me shpjegimin e arsyes dhe të menduarit pas kësaj teknike, unë do të ofrojë disa këshilla për të filluar.


Çfarë Eshtë Fine Art?

Ironia është se fotografia e peisazhit është tepër e vështirë për të bërë mirë. Ju jeni duke u mbështetur jo vetëm në gjetjen e peizazheve të bukura për të fotografuar, por duke qenë atje në të njëjtën kohë moti dhe drita po punojnë së bashku për të krijuar kushtet që ju mund ta përdorni për të fotografuar peizazhin në një mënyrë që përmbush vizionin tuaj krijues. Duhet një përkushtim që shumica prej nesh nuk e kanë.

Disa nga këta fotografë të peizazhit po punojnë në fushën e arteve të bukura. Çfarë është arti i mirë? Një përkufizim i mirë pune është se fotografia e arteve të bukura është imazhi destinacioni përfundimtar i të cilit është projektuar të jetë muri i shtëpisë ose zyrës së dikujt. Fotografë të arteve të bukura, të liruara nga kufizimet tregtare të stoqeve dhe fotografisë editoriale, kanë liri të jashtëzakonshme krijuese. Ata mund të ndjekin vizionin e tyre personal dhe shumë prej tyre zgjedhin ta bëjnë atë në të zezë dhe të bardhë.

Ky artikull ka të bëjë me atë se si ju mund të merrni edhe disa fotografi të bukura të artit të zi dhe të bardhë. Është një artikull në lidhje me idetë dhe jo teknikën (por ne gjithashtu kemi artikuj mbi teknikën në këtë faqe, ka lidhje në fund të artikullit). Është gjithashtu rreth frymëzimit, dhe ka lidhje me disa nga fotografët tanë më të preferuar të artit të bardhë e të bardhë të peizazhit në fund.


Pse e Zezë Dhe e Bardhë?

Kur jemi në një peizazh, e shohim atë me ngjyrë. Fotografimi bardh e zi heq ngjyrën, duke lënë kockat e zhveshura. Karakteristikat e peizazhit, të tilla si shkëmbinj, pemë dhe male, bëhen elementë përbërës të përbërë nga kontrasti, struktura dhe kontrast tonal. E zezë dhe e bardhë është e bukur. Fotografia bëhet një interpretim, dhe jo një përfaqësim i saktë, i peizazhit. Ne po shohim vizionin personal të artistit, dhe përgjigjen emocionale ndaj peizazhit, si dhe vetë vendin.


1. Udhëtimi

Është një fakt i ashpër që shumica prej nesh nuk kanë fat që të jetojnë në peizazhet më të bukura të botës. Përfundimi është që ne të shkojmë në këto vende në pushimet tona dhe, pasi të kemi, kemi përparësinë e shikimit të vendit përmes syve të freskëta.

Unë kurrë nuk do të harroj udhëtimin tim të parë në Ande, duke udhëtuar nëpër qytete të largëta dhe fshatra dhe lugina malore. Ishte aq spektakolare dhe kreative që stimulonte, që të merrja qindra fotografi. Kujtimet e kësaj përvoje do të mbeten përgjithmonë me mua. Ky është një nga peizazhet që mora në atë udhëtim:

fine art landscape photography

2. Qëndroni në shtëpi

Nga ana tjetër, duke qëndruar në shtëpi ose duke njohur një peizazh që është një distancë relativisht e shkurtër nga ku jetoni, do të thotë që mund të njiheni mirë me një vend. Kjo do të thotë që ju mund të shkoni thellë dhe të gjeni qoshet e fshehura që vizitori tipik kurrë nuk gjen. Ju do të njihni (dhe fotografoni) peizazhin nëpër të gjitha stinët.

A e kundërshton pikën e parë? Pak. Ka vend për të dy qasjet. Udhëtimi në disa javët e rezervuara që shumica prej nesh kanë çdo vit, dhe njohja e zonave tona lokale gjatë gjithë kohës. Kjo foto është marrë në fund të pranverës, kohën time të preferuar të vitit, vetëm disa qindra metra nga shtëpia ime në atë kohë:

fine art landscape photography

3. Drita, lënda dhe përbërja

Unë mendoj për një fotografi si një trekëndësh. Njëra anë përfaqëson subjektin, ndriçimin tjetër dhe përbërjen e tretë. Një fotografi e madhe ka ndriçim të madh, përbërje të shkëlqyer dhe një temë të mrekullueshme. Secili element është po aq i rëndësishëm sa tjetri. Merrni një, dhe fotografia zvogëlohet. Një fotografi e një subjekti të mërzitshëm të kompozuar dhe të ndezur bukur kurrë nuk mund të jetë aq i mirë sa një foto me një temë interesante që është e përbërë dhe ndriçuar bukur.

Çfarë do të thotë kjo për fotografin e peizazhit të zi dhe të bardhë? Ju duhet të kërkoni nga peizazhet më interesante. Ata mund të jenë interesante në një mënyrë dramatike (si Andet) ose në një mënyrë të qetë (si pyllëzimi lokal) por ato duhet të jenë interesante.

Ju pastaj duhet të gjeni kompozimin dhe ndriçimin më të mirë për të përmbushur vizionin tuaj personal të atij peizazhi. Cilat janë emocionet e peizazhit që ju bëjnë të ndiheni? Cilat kushte ndriçimi dhe përbërja do ta përcjellin atë emocion tek shikuesi? Nëse mund ta zgjidhësh këtë mister, je në rrugë për t'u bërë një fotograf i madh i panoramës së arteve të bukura.

fine art landscape photography

4. Njerëzit në Peisazhin

Shumica e peizazheve nuk janë shkretëtirë të pastër. Njerëzit jetojnë dhe punojnë në to. Fotografia e mirë tregon histori dhe shqyrton tema. Historia e njerëzve që jetojnë në peizazh është një temë e shkëlqyer për t'u eksploruar. Për mua kjo duket shumë më e lehtë kur udhëtoj sesa kur jam në shtëpi, ndoshta sepse gjithçka që po shoh është kaq e re dhe emocionuese.

fine art landscape photography

Njeriu në këtë foto është duke punuar për nxjerrjen e kripës nga Salinas Grandes, një kripë e madhe e kripës në veri-perëndim të Argjentinës. Foto tregon marrëdhënien midis njeriut dhe peizazhit tjetër në të cilin ai punon.

Një tjetër mënyrë është që dikush të vendoset në peisazhin. Një fotograf i modës do ta bënte këtë (fotografët e modës krijojnë nganjëherë arti!) Ashtu si do të donte një fotograf lakuriq artistik. Nudo në peizazh është një temë e zakonshme. Fotograf mund të kontrastë me kthesat e buta dhe lëkurën e zbehtë të formës femërore, për shembull, me forma të forta të shkëmbinjve dhe elementëve të tjerë të peizazhit.

fine art landscape photography

Kjo foto kontraston vajzën kundër rërës së zezë vullkanike dhe detit. Kontrast tonor midis lëkurës së vajzës dhe rërës së zezë është një element i rëndësishëm vizual i fotografisë.


5. Peizazhet historike

Njeriu ka lënë shenjën e tij në peizazhin. Jo kudo, fatmirësisht, por ka shumë vende ku ndërtesat, muret dhe rrugët e ndërtuara nga njerëzit janë po aq pjesë e peizazhit si pemët dhe lumenjtë. Kjo është shumë piktoreske kur elementët e bërë nga njeriu janë të vjetër dhe duket se janë bërë pjesë natyrale e mjedisit.

fine art landscape photography

Kjo foto e një fshati të vjetër në Ande argjentinase tregon marrëdhënien midis ndërtesave të vjetra dhe peizazhit.


6. Njeriu në Peisazhin

Ekziston gjithashtu potencial për të eksploruar marrëdhënien midis njeriut dhe peizazhit në vendet ku njerëzit sapo kanë arritur ose ku ndikimi i njeriut ka qenë shkatërrues. Ndoshta ju keni parë fotografitë e minatorëve ari brazilian të Sebastiao Salgado. Këto skena djallëzore u krijuan nga një fotoreporter i klasit botëror që ndiqte një vizion personal. Historia dhe mesazhi i tyre janë të forta.

fine art landscape photography

Kjo foto e një makine të vjetër është marrë në Ketchikan, Alaska. Si edhe duke treguar ndikimin e njeriut në mjedis, është një tjetër shembull i dallimit tonal - makina e bardhë kundër sfondit të errët.


7. Get Close-Up

Fotografimi i peizazhit nuk është vetëm për vizitat gjithëpërfshirëse dhe pikëpamjet dramatike. Ndonjëherë, një detaj mund të shprehë po aq sa një pamje e gjerë. Detajet janë një mënyrë e shkëlqyer për të eksploruar vizionin tuaj personal. Pamja madhështore kapet lehtësisht nga fotografë të tjerë dhe mund të jetë shumë e vështirë për të marrë një foto origjinale në këto vende. Kjo tha, detajet janë shumë personale dhe nëse mund të krijosh një imazh që shpreh mënyrën se si ndjehesh për një vend duke kapur një detaj, mund të bësh një imazh unik. Kjo është ajo që bëra me këtë foto të gurëve të marra në një plazh në Alaska.

fine art landscape photography

8. Teknikat krijuese

Arti është një interpretim. Nuk duhet të jetë fjalë për fjalë. Ekzistojnë teknikat brenda kamerës që mund t'i përdorni për të ndryshuar realitetin që e sheh kamera. Një shembull i mirë do të ishte përdorimi i një Lens Baby për të marrë fotografi me bluarje kreative. Një tjetër teknikë që unë kam qenë duke përdorur kohët e fundit është për të lëvizur kamera si kam marrë një foto, qëllimisht duke futur turbullira në imazh. Kam marrë idenë pasi kam parë punën e fotografit të peizazhit Chris Friel dhe më pëlqen rezultatet:

fine art landscape photography

9. Minimalizëm

Ka shumë qasje në përbërje dhe një që më pëlqen është minimalism. Një përbërje minimaliste ka sa më pak elementë të mundshëm në foto që kërkohen për të treguar historinë. Ajo shkon përtej parimit të përjashtimit të ndonjë sendi nga përbërja që nuk kontribuon në foto, dhe përpiqet të kapë frymën e një vendi sa më pak të jetë e mundur. Fotografia në të zezë dhe të bardhë është minimaliste në një mënyrë - sepse fotografit i zbret ngjyra nga fotografia. Një përbërje minimaliste e merr konceptin edhe më tej.

fine art landscape photography

Kam marrë qasje minimale me këtë fotografi të marrë në Avebury Stone Circle, Angli. Doja të tregoja formën e një prej gurëve kundër qiellit.


10. Më shumë teknika të zezë dhe të bardhë

Këtu janë lidhje me disa mësime më të zezë dhe të bardhë që do t'ju ndihmojnë të kuptoni teknikat e Photoshop-it prapa fotove në këtë artikull:


Foto Galeria

Këto janë disa fotografë të mi të preferuar të artit të bardhë dhe të zi. Puna e tyre është e mahnitshme dhe një burim i vazhdueshëm frymëzimi:

Xavi Fuentes

fine art landscape photography

Rrjedhë

fine art landscape photography

Chris Friel

fine art landscape photography

Pica

fine art landscape photography

Femtowork

fine art landscape photography

Kevin Saint Grey

fine art landscape photography

Cardston

fine art landscape photography

Arkadiusz Zagrabski

fine art landscape photography

Peter Scammell

fine art landscape photography


Flickr Groups

Pikturë e Artit të Bardhë Dhe të Bardhë

fine art landscape photography

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.