Unlimited AE and Premiere Pro templates, videos & more! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Photo & Video
  2. Video
Photography

Si të gjeni njerëzit për një intervistë dokumentare

by
Difficulty:BeginnerLength:ShortLanguages:

Albanian (Shqip) translation by Albin Pllana (you can also view the original English article)

Shumica e dokumentarëve kanë intervista në to: Intervistat i shtojnë peshë lëndës dhe ofrojnë ekspertizë ose pikëpamje alternative. Në këtë mësim, ju do të mësoni se si të hulumtoni dhe zgjidhni njerëzit që të intervistoni për filmin tuaj dokumentar.

Intervistat lëvizin tregimin së bashku dhe zbulojnë informacion rreth lëndëve dhe
ngjarje të paraqitura në dokumentar. Si regjisor dokumentar, do të jetë puna juaj për hulumtimin dhe burimin e këtyre subjekteve të intervistës dhe për t'i marrë ato në film.

Kush duhet të intervistoni?

Procesi i vendimmarrjes se kush të afrohet për një intervistë nxitet nga
temë e dokumentarit dhe është lëngu gjatë gjithë procesit të prodhimit. Ndërsa intervistat zhvillohen dhe lind nevoja për pikëpamje të ndryshme, kështu që ju duhet të hetoni të intervistuarit e tjerë.

Intervistuesi Ideal

Intervistuesi juaj ideal do të ishte dikush që shton diçka të ndryshme në prodhimin tuaj, dikush me njohuri profesionale ose personale për një situatë ose ngjarje. Nëse dokumentari juaj ka transmetim dhe ju keni një skenar të punës, atëherë gërmoni thellë në atë skenar dhe shikoni se ku do të përshtaten intervistat dhe opinioni. Nëse shkrimi bën deklarata, përdorni intervista për të mbështetur ato deklarata ose për të zgjeruar mbi ta. Nëse skenari përshkruan ngjarjet, përdorni intervistat nga ata që ishin aty, ose nëse është një ngjarje historike, nga njerëzit që kanë hulumtuar ngjarjen.

A mund të bëni pyetje të informuara?

Ju nuk keni nevojë të dini gjithçka rreth lëndës suaj, por ju duhet të dini sa duhet për të bërë pyetje të informuara. Arti i intervistimit ka të bëjë me marrjen e personit tjetër për të folur dhe për të ndarë. Ju mund, nga kërkimi juaj, tashmë e dini përgjigjen për një pyetje. Dhe kjo njohuri duhet t'i drejtojë pyetjet tuaja për të marrë të intervistuarin për të ndarë interpretimin e tyre të përgjigjes.

Interneti ka hapur me të vërtetë mundësitë për kërkime. Është porti i parë i thirrjes për shumicën e kërkuesve. Mos u mashtroni duke menduar se do të gjeni gjithçka në internet, megjithatë, dhe gjithmonë mbështetni ato që paraqiten si fakte me gërmime të mëtejshme.

Recording a video interview outdoors

Shembujt

Le të shohim procesin e mendimit të disa intervistave specifike dhe shembujve.

Kohët e fundit kam punuar në një dokumentar historik për një shpërthim në një depo në
Anglinë Viktoriane. Ngjarjet ishin mirë të shkruara dhe koha e asaj që ndodhi nuk ishte e diskutueshme. Pra, faktet dukej se ishin shumë mirë të themeluara.

Ne kontaktuam me shoqëritë e historisë lokale në zonë për të parë nëse mund të intervistonim hulumtuesit lokalë për të parë se çfarë ishte marrë për ngjarjet dhe pastaj organizuam intervistat e duhura. Intervistat që morëm ishin shumë të rrumbullakëta dhe shtuan informacione përshkruese dhe ngjyra në transmetim, kështu që ishte një punë e bërë mirë. Por kishte ende diçka që mungonte.

Depoja shpërtheu.

Shpërthimi dhe ngjarjet që çuan në dhe pas ishin të njohura. Por ajo që nuk dihej ishte pse shpërtheu, dhe kjo hapi një fushë krejt të re hetimi dhe mundësitë e intervistimit.

Recording a video interview indoors

Ne kontaktuam një shkencëtar që specializohej në kimi industriale. Ne i thamë atij për shpërthimin dhe ne ishim në gjendje të siguronim atë me atë që ishte renditur si në depo në atë kohë. Dhe pastaj ne kërkuam të hipoteze se pse vendi u ngjit në mënyrë spektakolare. Ajo që kemi marrë ishte një kënd i ri interesant për një histori më parë të njohur.

Pyetja jonë na solli rrugë të reja për të eksploruar dhe një filmim shumë të gjallë për të shtuar në film. Kur ndihmoni dhe hulumtoni subjektet tuaja të intervistimit, përpiquni të mos ecni në të njëjtën mënyrë që është punuar në mënyrë të përsëritur më parë ose nëse në rastin e dëshmitarëve okularë përpiqeni të merrni informata, opinione dhe emocione të reja prej tyre. Dikush që përshkruan ngjarjet është i mrekullueshëm, por duke shtuar se aspekti emocional do të shtojë thellësi më të madhe në dokumentarin tuaj.

Pranë të intervistuarve të mundshëm

Afrimi me njerëzit për t'u intervistuar është mjaft i drejtpërdrejtë: Ju shikoni se me kë doni të flisni nga kërkimi juaj dhe pastaj i pyetni ata. Ata mund të thonë po. Ata mund të thonë jo.

Nëse ata thonë jo, pyetni nëse ata mund të rekomandojnë një tjetër që është i gatshëm të flasë për këtë temë.

Nëse dikush heziton, ofroni të takoni me ta së pari për një bisedë dhe një kafe. Mendimi i kamerave dhe i mikrofeve dhe i dritave të ndritshme mund të kuptohet shumë tmerruese për shumë njerëz. Por nëse takohesh me ta së pari, ata do të njohin ju, kuptojnë se jeni një person i mirë dhe normal dhe se jeni vërtet të interesuar për atë që ata kanë për të thënë. Megjithatë, një fjalë e kujdesshme: Jini të kujdesshëm që të mos bëni të gjithë intervistën në këtë fazë bisede ose përgjigjet magjike për herë të parë mund të humbasin nga koha që t'i merrni në kamerë.

Marrja e intervistave në ekran do të shtojë ngjyrën dhe varietetin në prodhimin tuaj. Ata do të ofrojnë njohuri të reja dhe do të dërgojnë audiencën tuaj në trena të ndryshme të mendimit. Nëse diçka mund të thuhet nga një i intervistuar dhe jo nga një transmetim, përdorni intervistën çdo herë. Ju nuk mund të keni sa më shumë kontroll mbi një temë të intervistës, ashtu si do të shihni mbi rrëfimin e shkruar, por kjo është pika. Herën tjetër, ne do të shikojmë Duke pasur informacionin e transmetuar në një mënyrë personale dhe nganjëherë emocionale është e çmuar dhe kjo i shton aq shumë prodhimeve, emocioneve dhe ndikimit tuaj. Faleminderit për leximin!...

Herën tjetër, do të shohim mjedisin, emocionin dhe ndikimin. Faleminderit për leximin!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.